1- Şirketler İçin Uyap Portal Sistemine Kayıt
Bilindiği üzere gerçek kişiler (15 yaşından büyük vatandaşlar ve yabancı kimlik kartı sahipleri) Uyap Vatandaş Portal sistemine kimlik numarası ve e-devlet şifresi aracılığıyla rahatlıkla girebiliyor, bu sayede tarafı oldukları dava ve icra dosyalarını görebiliyor, bu dosyalara dilekçe gönderebiliyorlar. Şirketler veya şirket yetkilileri için henüz böyle (bu kadar kolay giriş) bir imkan bulunmamakla birlikte, yakın zamanda entegrasyon sağlanarak şirketin de vergi kimlik numarası ile e-devlet şifresi edinebileceğini ya da en azından edinebilmesi gerektiğini değerlendiriyoruz.
Şirketler kurumsal e-devlet şifresi alamıyor ve bu yolla Uyap sistemine giriş yapamıyor ise de Uyap Kurum Portal adı verilen sistem ile Uyap'a giriş yapmaları ve şirketin tüm dava ve icra dosyalarını görünteleme ve bu dosyalara dilekçe sunma imkanı vardır. Vatandaş Portal kadar kolay bir kayıt imkanı olmasa da aşağıdaki adımlar takip edilerek, şirketlerin de UYAP ortamına giriş yapması mümkündür
2- Şirketler İçin Uyap Kurum Portal Ücreti ve Dosya Başı Ücret Sorunu
Vatandaş Portal tamamen ücretsiz bir hizmet olmasına rağmen şirketler için sunulan Uyap Kurum Portal maalesef ücretlidir. 0-1000 (bin) dosya arasında dosyası bulunan şirketler, her yıl UYAP hizmetleri için dosya başına 10 TL + KDV ücret ödeyecektir. Örneğin 3 tane icra dosyası (alacaklı veya borçlu sıfatı ile), 4 tane dava dosyası (davacı veya davalı) olan bir şirket, toplam 7 dosyası bulunduğu için yıllık 70 TL + KDV (% 18) ödeme yapacaktır.
3- 10 Adımda Şirketler için UYAP Kurum Portal’a Giriş
Adım 1: Şirketi temsile yetkisi bulunan (imza sirküleri bulunan) gerçek kişinin e-imza veya mobil imza sahibi olması gerekir. E-imza veya mobil imza sahibi olmayan şirket yetkilisinin Kurum Portal’a başvuru yapması mümkün değildir. Bunun için öncelikle e-imza veya mobil imza edinmek için gerekli girişimlerde bulunulmalıdır.
Adım 2: Sonraki aşamalarda lazım olacağından bu linke tıklayarak bilgisayarınıza UDF programını indirin ve programı kurun. Bu program olmadan Uyap Kurum Portal Kullanım Başvuru Dilekçesi’ni imzalayamayacağınız için bu program şarttır.
Adım 3: Şirketi temsile yetkili kişiyi (bu kişi aynı zamanda başvuru dilekçesindeki e-imzanın sahibi kişi olmalıdır) gösterir imza sirkülerini tarayıp bilgisayarınıza kaydedin.
Adım 4: Şirketin unvan değişikliği olmamışsa kuruluş ilanını içeren ticaret sicil gazetesinin bir örneğini bilgisayarınıza PDF olarak indirin. Unvan değişikliği yapılmışsa, unvan değişikliğinin ilanını içeren gazete örneğini de indirin.
Adım 5: Bu linke tıklayarak UDF formatındaki Uyap Kurum Portal Başvuru Talep Dilekçesi’ni indirin, bilgisayarınıza kaydedin ve gerekli bilgileri doldurun. Bu dilekçeyi, e-imza veya mobil sahibi olan şirketi temsile yetkili kişi e-imza veya mobil imza ile imzalayacaktır. Dilekçedeki gerekli bilgileri doldurduktan sonra imzalayın ve kapatın.
Yukarıda bahsi geçen hazırlık işlemleri tamamlandıktan sonra başvuru işlemlerine başlanabilir.
Adım 6: Yukarıda sayılan gerekli belge ve programlar bilgisayara indirilip hazırlandıktan sonra, bu linke tıklayarak Uyap Kurum Portal Giriş sayfasını açın.
Adım 7: Açılan sayfada e-imza ile giriş yapacaksanız e-imza butonunu, mobil imza ile giriş yapacaksanız mobil imza butonu tıklayarak giriş yapmak için aşağıdaki adımları izleyin.
Adım 7.1. E-İmza ile Giriş Yapacaksanız: Sağ taraftaki e-Devlet Aracılığıyla Giriş butonunu tıklayın, açılan sayfada, alttaki alana e-imza sahibinin T.C. Kimlik Numarasını girin. Devam et dediğinizde karşınıza çıkan kodu bir programa yapıştıracaksınız. Bu programı indirmek için hemen kodun üstündeki “tıklayınız” butonuna tıklayın. Programı indirip açtığınızda, “İşlem Kodu” sorulan bölüme tarayıcınızda gördüğünüz kodu girin. Devam diye tıkladığınızda tarayıcınızda Uyap sayfasının açıldığını göreceksiniz.
Adım 7.2. Mobil İmza ile Giriş Yapacaksanız: Mobil imza ile giriş yapmak için tıkladığınızda, açılan sayfada şirket temsilcisinin T.C. Kimlik numarasını, telefon numarasını ve operatörünü seçeceğiniz bir sayfa açılır. Ardından İmzala butonuna basmanız gereken bir sayfa açılacak ve telefondan doğrulama yapmanız halinde tarayıcınızda doğrudan UYAP sayfası açılacaktır.
Adım 8: Açılan UYAP sayfasında arayüz kullanışlı ve anlaşılır biçimde tasarlanmış durumdadır. İlk defa başvuru yaptığınız için sırasıyla; “Başvuru ve Yenileme İşlemleri” ve “Yeni Başvuru” tıklandıktan sonra, Mersis No bilgisi girilecek sayfa açılır. Mersis no girilir, sorgula butonuna basılır. Sağda açılan bilgiler doğru ve güncel ise devam et butonuna basılır. Adres ve İletişim Bilgileri bölümüne; UYAP tarafından mesaj ve mail gönderilmesini istediğiniz bilgileri girin. Tamamla butonuna bastığınızda evrakları ekleyebileceğiniz ve sözleşmeyi indirebileceğiniz bir sayfa açılacak.
Adım 9: Evrak Gönder butonuna basarak göndermeniz gereken gerekli evrakları yükleyebileceğiniz bir sayfa açılır. Bu sayfa ile birlikte “Sözleşme İndir” butonu da gelir. Bu butona tıklayarak Uyap Kurum Portal Sözleşmesi’ni görebilir ve e-imza ya da mobil imza ile imzalayabilirsiniz. Bu evrakta nokta, virgül, harf hatta dosya ismi değişikliği dahi yapmayınız. Ardından tek tek ve sırası ile:
9.1 Evrak Türü Seçiniz, Kurum Başvuru Sözleşmesi, (masaüstünden bulup ekleyin, imzalı olacak) Ekle,
9.2 Evrak Türü Seçiniz, Kurum Başvuru Dilekçesi, (masaüstünden bulup ekleyin, imzalı olacak) Ekle,
9.3. Evrak Türü Seçiniz, Kurum İmza Sirküsü, (masaüstünden bulup ekleyin, imzalı olmayacak) Ekle,
9.4. Evrak Türü Seçiniz, Kurum Kuruluş Gazetesi, (masaüstünde bulup ekleyin, imzalı olmayacak) Ekle, dört evrak da eklendikten sonra Evrak Gönder butonuna basınız.
Adım 10: Başvuru incelendikten sonra, başvuru dilekçesinde belirtilen mail adresine gönderilecek mailde yatırılması gereken ücret (dosya başına yıllık peşin 10 TL) ve ücretin yatırılacağı hesap bilgileri gönderilecektir. Bu ödeme yapıldıktan sonra sistem kullanıma açılacaktır. Böylece şirket yetkilisi müdür tarafından şirketin dava ve icra dosyalarının takibi mümkün hale gelecektir.
Sonuç Olarak
Şirketler de vatandaşlar gibi UYAP kullanabilir. UYAP Kurum Portal’a kayıt olarak, şirketin tüm dava dosyalarının ve icra dosyalarının incelenmesi mümkündür. Bunun için yapılması gereken en önemli iş, şirket yetkilisinin (temsile yetkili) e-imza veya mobil imza sahibi olmasıdır. İmza sahibi olunduktan sonra gerekli adımlar yukarıdaki gibi takip edilerek UYAP Kurum Portal’a kayıt olabilir ve şirket yetkilisinin T.C. Kimlik numarası ve imzası kullanılarak sisteme girilebilir.
Daha fazla bilgi, hukuki danışmanlık ve sorularınız için Whatsapp hattımızdan veya mail yoluyla bizimle hemen iletişime geçebilirsiniz. 18.07.2021