İleti Yönetim Sistemi Onay Yükleme Tarihi Ertelendi

 
 

İleti Yönetim Sistemi Nedir?

 
6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun uyarınca 15.07.2015 tarihinde yayımlanan Ticari İletişim ve Ticari Elektronik İletiler Hakkında Yönetmelik; 04.01.2020 tarihli Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile değiştirilmiş ve Elektronik ticaret faaliyetinde bulunan gerçek ya da tüzel kişilere İleti Yönetim Sistemi’ne ( İYS ) kayıt zorunluluğu getirilmiştir. Elektronik tacirler tarafından alıcılara gönderilecek ticari iletilerin, Yönetmelik ile belirlenen istisnalar dışında alıcının onayı olmadan gönderilemeyeceği, izin dâhilinde gönderilen iletilerde ise alıcılara ret imkânı sağlanması gerektiği belirtilmiştir.
 

İleti Yönetim Sistemi’ne Kaydolmamanın Cezası Nedir?

 
Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Kanunu’nun 12. maddesinde; hangi eylemlerin idari para cezasına çarptırılacağı düzenlenmiştir. Düzenlemeye göre;
 
-Alıcıların önceden onayını almadan elektronik ticari ileti göndermenin cezası bin Türk Lirası ile on bin Türk Lirası arasında idari para cezası verileceği düzenlenmiştir.
 
İYS Kaydının yapılmaması tek başına idari para cezası verilmesine dayanak teşkil edemez ise de; İYS Kaydı yapılmadan ticari elektronik ileti gönderilemeyeceği, gönderilmesi halinde alıcının onayı alınmadan gönderilmiş olacağı için eylemin idari para cezasına çarptırılması söz konusu olabilecektir.
 

İleti Yönetim Sistemi’ne Onay Yükleme Tarihi Ertelendi

 
Hizmet sağlayıcıların 31.05.2020 tarihine kadar sisteme kayıt olup, alıcı tarafından daha önce onaylanmış elektronik iletişim adreslerinin sisteme yüklenmesi gerekmekte iken bu süre Bakanlık tarafından 23.05.2020 tarihli duyuru ile 31.08.2020 tarihine ertelenmiştir.
 
Daha fazla bilgi almak için info@kutelhukuk.com üzerinden mail yolu ile, whatsapp hattından veya telefon numarası üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Ecenur Tuncel Uyanık

Av. Ecenur Tuncel Uyanık

Yazar, İzmir Barosu'na kayıtlı Avukat olup, aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu'na kayıtlı yetkili Marka Vekilidir. Marka Hukuku alanında çalışmalarını yoğunlaştırmıştır.